На пазара се появи Capyloon - мобилна операционна система, базирана на Firefox OS. Основните цели на софтуера са да гарантира неприкосновеността на личния живот и да предостави на потребителя средства за контрол на системата и информацията.

Capyloon е базиран на енджина gecko-b2g, получен от хранилището на KaiOS. Първата версия на системата може да се използва на смартфоните PinePhone Pro, Librem 5 и Google Pixel 3a.

Съставите са налични в пакети за Debian, за средата Mobian и като основен образ на системата, базиран на Android. Инсталирането в Mobian и Debian изисква инсталиране на предложения deb пакет и стартиране на b2gos shell, пише OpenNET.

Ключова особеност на операционна система Capyloon е, че приложенията се формират с използването на HTML5. Всичко ще се случва чрез уеб приложения, които имат достъп до хардуера, телефонията и т.н.

Тъй като версията е експериментална, системата все още не поддържа напълно някои функции, като например достъп до телефония, изпращане на SMS и обмен на данни чрез мобилен оператор, Bluetooth и GPS не работят, а Wi-Fi се поддържа само частично.

Специалисти обаче отчитат, че новата операционна система има голям потенциал и тепърва ще бъде разработена и приета от широк кръг потребители. Тя ще дава на потребителя пълна независимост и възможност да се изключи от "следенето", на което излагат всички други операционни системи своите клиенти.