Технологичният гигант Amazon достигна още един етап по пътя към целта си да постави 3236 сателита в ниска околоземна орбита. Идеята е да се покрие по-голямата част от планетата с качествен достъп до интернет, конкурирайки по този начин системата Starlink на SpaceX.

В понеделник компанията подаде заявление за лиценз до Федералната комисия по комуникациите за изстрелване на двата прототипа. Апаратите носят имената KuiperSat-1 и KuiperSat-2.

Те ще съдържат много от технологиите, които компанията планира да включи в крайния вариант на производство на своето съзвездие от спътници. От една страна, технологичният гигант ще разбере как тези системи се справят извън лабораторна среда, а от друга - тестовете ще му позволят да валидира процедурите си за изстрелването и управлението на мисията Kuiper.

Amazon планира да изстреля KuiperSat-1 и KuiperSat-2 към края на 2022 година. След като тестът приключи, компанията планира да деорбитира спътниците, за да не се добавят те към купчината боклук, която обикаля около планетата.

Amazon обяви още, че се надява да изпрати половината си спътници в орбита до 2026 година. Очаква се цялото съзвездие да бъде завършено до 30 юли 2029 година.