Учени от Сингапур разработиха умна пяна, която дава човешки усещания на роботите, както и възможност да се самопоправят, предаде Ройтерс.

Новият материал позволява на роботизирана ръка да усеща намиращи се в близост предмети.

Пяната е високо еластичен полимер, създаден от смесването на флуорополимер и съединение, което намалява повърхностното напрежение. Това позволява на порестия материал лесно да се слее с друг при изрязване, обясняват изследователите от Националния университет в Сингапур.

"Има много приложения за такъв материал, особено в роботиката и при протезите устройства," казва изследователят Бенджамин Тий.

За да възпроизведат човешкото усещане за допир, учените добавят в материала с микроскопични метални частици и малки електроди под повърхността на пяната.

При натиск тези частици се приближават до полимерната матрица, която променя електрическите им свойства. Тези промени могат да бъдат разпознати от електродите, свързани към компютър, който след това дава команда на робота какво да направи, обяснява Тий.

"Когато преместя пръста си близо до сензора, можете да видите, че той отчита промените в електрическото ми поле и реагира според моето докосване", казва още той.

Тази функция позволява на роботизираната ръка да разпознава не само количеството, но и посоката на приложената сила, което прави роботите по-интелигентни и интерактивни.

Според Бенджамин Тий от Националния университет в Сингапур новата пяна е първата, която комбинира възможността за самопоправка с усещане за близост и натиск.

Разработването на пяната е продължило две години. Учените се надяват практическото й използване й да започне до пет години.