Сензори за изображения, използващи изкуствен интелект, са част от три изпитателни проекта за интелигентен град, провеждани от компанията Envision в община Рим, Италия, съобщи Sony Европа. Изпитанията имат за цел да намалят градското замърсяване, свързано с транспорта, и произшествията на пешеходните пътеки, предава technews.bg.

Основна задача на тестовия проект е да оцени интелигентна система за паркиране, използваща сензори Sony IMX500, за намаляване на задръстванията и съответно замърсяването, заради автомобилите, които се въртят из центъра в търсене на място за паркиране.

Идеята е водачите да получават сигнал чрез приложение за смартфон, за да бъдат насочени към място за паркиране, най-близо до дестинацията на водача, отбелязва Enterprise IoT Insights.

Тестът включва и проучване на интелигентни градски системи, които да оптимизират капацитета и да увеличат използването на наличната мрежа за обществен транспорт. В рамките на експеримента ще се монтират интелигентни автобусни навеси, които ще преброяват хората при качване и слизане от всеки автобус. Те ще сигнализират за претоварване, за да се гарантира по-добро управление на автобусите и оптимизиране на разходите.

Наред с това е предвидена система за предупреждение на пешеходните пътеки, която ще информира шофьорите, използвайки интелигентно осветление с активиране от човешко присъствие. Това ще направи пешеходците по-видими с цел намаляване на инцидентите в града.