Според изявление на руската космическа агенция Роскосмос, Русия иска да стане първата държава в света, която е заснела филм в Космоса. Продуцентското студио Yellow, Black and White, едно от най-големите в страната, стои зад тази амбиция.

"Сюжетът ще включва полет до Международната космическа станция (МКС), планиран за есента на 2021 г. с руския космически кораб "Союз МС", се казва в изявлението. "Главният герой, който ще лети до МКС, както и неговият екип, ще бъдат избрани с конкурс".

Все още се обсъждат по-голямата част от подробностите около продукцията, включително нейното заглавие, актьорският състав, самият сюжет и цялата логистика около заснемането на лентата.

"Филмът има за цел да популяризира космическите дейности на Русия, както и да прослави космонавтската професия", се казва още в изявлението на Роскомос.

Съобщението дойде малко след като стана ясно, че холивудският актьор Том Круз ще си партнира с космическата компания на Илън Мъск SpaceX, за да заснеме екшън филм в космоса.

"NASA е развълнувана да работи с Том Круз за филм на борда на космическата станция", написа по-рано в Twitter администраторът на американската космическа агенция Джим Бриденстин. "Би трябвало да е много забавно!", коментира и изпълнителният директор на SpaceX Мъск.