Учени от руския Международен център за квантова оптика и квантови технологии представиха "най-мощния квантов компютър в Русия" на президента Владимир Путин.

Само с 16 кубита квантовият компютър на Русия бледнее пред квантови системи със стотици кубити, дело на IBM или Google. Това значи, че той със сигурност няма да може да се ползва за разбиването на модерното криптиране.

От Росатом заявяват, че руската квантова система използва дизайн с уловени йони и се разработва от 2015 г.

"Нашият квантов компютър, което е важно, вече прави полезни неща - ​моделира молекули, а не прави научна абстракция", пише Иля Семериков в публикация в блог, преведена от руски.

Истината обаче е, че дори западните квантови компютри са далеч от това да бъдат практични. В бъдеще те ще ускорят разработката на нови лекарства, иновативни материали, ще повишат точността на прогнозиране и дълбок анализ и ще доведат до революция в криптографията.

Въпреки това, изследователи от Fujitsu наскоро изчислиха, че за това ще е необходим устойчив на грешки квантов компютър с най-малко 10 000 кубита и 2,23 трилиона квантови гейта. Но дори и той може да изведе "тонове" ненужна информация, преди да даде търсения резултат.

Росатом има амбицията да се превърне във водещ доставчик на квантови системи за Русия, като през последните години атомният гигант е инвестирал 790 долара в разработката на проекта.