Русия успешно тества най-мощната си междуконтинентална балистична ракета "Сармат", съобщава ТАСС.

Президентът на Русия Владимир Путин нарече изпитанието "храна за размисъл" за всеки, заплашващ страната.

"Ракетната система "Сармат" ще гарантира сигурността на Русия и ще накара тези, които се опитват да заплашват страната ни, да се замислят. Новият комплекс има най-високи тактико-технически характеристики, способен е да преодолее всички съвременни средства за противоракетна отбрана. Той няма аналози в света и няма да има още дълго време", заяви Путин.

"Днес в 15:12 ч. московско време на държавния изпитателен космодрум Плесецк в Архангелска област от подземен силоз беше успешно изстреляна междуконтинентална балистична ракета "Сармат", съобщиха от руското министерство на отбраната. 

Учебните бойни глави са поразили целите си на полигона Кура на полуостров Камчатка, допълват руските военни.

"Сармат" е двустепенна ракета, задвижваща се с течно гориво. Тя може да носи 15 бойни глави с мощност от 350 килотона или 10 бойни глави с мощност около или над 1 мегатон. "Сармат" може да излети и само с една бойна глава, която да е с мощност от над 50 мегатона.

Най-важната особеност обаче е, че ракетата може да носи цели 24 хиперзвукови мини ракети. Те могат да маневрират и да се движат със скорсти между 6 174 и 12 348 км/ч. Те също могат да имат тактическа ядрена бойна глава, която да гарантира унищожаването на ПРО комплексите на противника.

Друго предимство на ракетата е, че тя има неограничен обсег и може да прелита над Южния полюс. Всички американски радари, ПРО защити и известителни системи са разположени на север, защото предполагат нападение с ракети, прелитащи над Северния полюс. До сега това бе единствената възможност, но "Сармат" може да прелита над Южния полюс, като по този начин да извършва изненадващи атаки над САЩ.

Освен това, благодарение своята мощност, ракетата може да извършва и частична орбитална бомбардировка, която също е невъзможна за засичане и противодействие.

В началото на този месец САЩ за втори път отложи тест на своята междуконтинентална балистична ракета Minuteman III.

Пентагонът заяви, че тестът се отменя "предвид риска от погрешни изчисления и желанията за намаляване на напрежението". Експертите припомнят, че подобни изпитания могат да предизвикат паника в ответната страна, особено ако някоя от системите за проследяване дефектира или покаже погрешна информация.