Създаването на плътно радиолокационно поле по границите на Русия е завършено, съобщи началникът на Генщаба на руските въоръжени сили Валерий Герасимов, цитиран от "Взгляд". По думите му това гарантира засичането на балистични ракети от всички посоки, предава Russia Beyond.

"Приключи създаването на плътно радиолокационно поле по границите на Руската федерация. В резултат е обезпечено гарантираното засичане на балистични ракети от всички ракетоопасни направления и по всякакви видове траектория на полета", каза Герасимов.

Той съобщи още, че продължава превъоръжаването на зенитните ракетни полкове със съвременни зенитни ракетни системи С-400, които са с по-високи възможности за прехващане на въздушни цели.

"В момента на бойно дежурство за противовъздушна отбрана вече има над 20 полка, оборудвани с тези комплекси", отбеляза генералът.

В същото време той заяви, че броят на военнослужещите на договор във Въоръжените сили на Русия в края на годината възлиза на 384 000 души, а делът на съвременното въоръжение в армията в рамките на реализирането на държавните отбранителни поръчки е 61,5%. Към края на 2020 г. този показател ще бъде повишен до 70%.

Герасимов посочи още, че фрегатата "Адмирал Горшков" и големият десантен кораб "Иван Грен" са приети на въоръжение в състава на руския ВМФ през 2018 г., а до края на годината в него се очаква да постъпят още 13 кораба и катера.

Освен това през отиващата си година руското военно министерство успешно е провело изпитания на тежки междуконтинентални балистични ракети "Сармат". В страната е започнало и серийно производство на ракетни комплекси "Авангард" с ракети, снабдени с термоядрени бойни глави.