Русия пуска ударния дрон "Орион-Э" на световния оръжеен пазар. Вече са постъпили и първите заявки от потенциални клиенти, предава Russia Beyond.

Вижте как изглежда дронът "Орион" >> >> >>

"Рособоронекспорт", заедно с компания "Кронштадт", която и разработи дрона, предлагат "Орион-Э" в ударен вариант, оборудван с универсален оръжеен комплекс. Това съобщи пред РИА "Новости" събеседник от отбранително-промишления комплекс.

Специалистите предполагат, че експортните доставки на дрона могат да започнат още в края на тази или началото на следващата година. Това ще се случи след откриването на завод за производство на дронове в Дубна. Вече бе съобщено, че първият в Русия специализиран завод за серийно производство на ударни безпилотни летателни апарати ще заработи през ноември 2021 г., пише "Российская газета".

Събеседникът на агенцията добави, че "Орион-Э" ще бъде добро предложение и по цена, и по качество и интелектуализация на борда. Дроновете ще станат "убийци" на конкуренти като турския "Байрактар".

"Орион-Э" е ударен дрон с голяма продължителност на полета. Той може да остане във въздуха до един ден. Максималната излетна маса е 1150 кг, височината на полета - 7 км. Дължината му е 8 м, а размахът на крилата е 16. Той носи универсален комплекс авиационни средства за поразяване.

Москва започва да продава дронове не само след САЩ, но и след Израел и Турция. Последните две страни се оказаха едни от водещите световни производители на бойни безпилотни апарати. Дроновете, струващи много по-малко, успяха да унищожат стотици танкове, ракетни установки и артилерия в конфликта между силите на Азербайджан и Армения. Победата на Баку показа, че широкото използване на бойни безпилотни апарати е бъдещето на бойните действия.