Американското списание The National Interest публикува материал, според който руският дълбоководен дрон-торпедо "Посейдон" е разработен през 1989 година. Твърдението е направено на базата на индекса ГРАУ 2M39, за който се смята, че е свързан с оръжието. Авторът на публикацията Чарли Гао използва държавни архиви за проследяване на различни етапи от разработката на този проект, предава Russia Beyond.

"Най-голямото откритие, до което стигнахме, е че ядреният реактор за проекта "Статус-6" е разработен през 1992 г., т.е. през периода, когато Борис Елцин е бил на власт", се посочва в материала, цитиран от руския интернет портал "Российская газета".

По това време проектът носи името "Скиф", а първите му хидродинамични тестове започват в началото на първото десетилетие на XXI в.", смята Чарли Гао. Изпитанията в пълен капацитет са извършени през 2008 г., а за носеща платформа служи дизел-електрическата подводница С-90 "Саров". Ограничен набор от снимки се появява в интернет в началото на 2010 г., но по онова време никой няма представа какво тества руският флот.

Освен това авторът отбелязва, че ще бъде ускорено конструирането на атомната подводница К-329 "Белгород", която трябва да носи "Посейдон", както и на атомната подводница от пето поколение "Хабаровск". Две подводници от клас "Антей" (К-132 "Иркутск" и К-442 "Челябинск) ще бъдат модифицирани до стандарта "Антей-АМ", който, по непотвърдена информация, ще може да използва "Посейдон". Въз основа на тези показатели авторът смята, че скоро в оперативна експлоатация ще влезе цялата необходима инфраструктура (носещите платформи) за съхраняване и използване на дрона-торпедо "Посейдон".

Какво знаем за руското ядрено торпедо

Това е безпилотно ядрено торпедо с междуконтинентален диапазон, което може да променя посоката си в движение. Според източници от разузнаването това подводно устройство ще бъде оборудвано с термоядрени оръжия. Пространството за полезен товар (бойната глава) ще бъде с дължина 6,5 м.

Според американското разузнаване такова голямо пространство е достатъчно, за да се приспособи бойна глава с мощност от 100-150 мегатона тротил. Наскоро руски източници съобщиха, че подводният дрон ще носи бойна глава, раняваща се на 2 мегатона. В допълнение към ядрената бойна глава той ще може да носи и конвенционална бойна глава, което е малко вероятно, като се има предвид цената на такъв "колос", която със сигурност не е малка за операции в тактически мащаб.