Шведският съд е спрял търг за изграждане на 5G мрежи, защото в него не е бил допуснат Huawei, съобщава "Ройтерс".

Миналият месец Швеция последва Обединеното кралство в забраната на оборудването на Huawei при изграждането на 5G мрежи, позовавайки се на рисковете за националната сигурност. Стокхолм помоли компаниите, участващи в търгове за 5G спектър, да премахнат компоненти от Huawei до 1 януари 2025 г.

Междувременно специалистите в областта считат, че обвиненията срещу Huawei са безпочвени, защото не са представени никакви доказателства в тяхна подкрепа. Според мнозина анализатори забраната на 5G оборудването на Huawei става единствено заради политически натиск от Вашингтон, който води търговска война с Китай.

Именно липсата на доказателства е накарала Huawei да обжалва забраната пред съда в Швеция.

"Определени части от решението на PTS преди предстоящите 5G търгове няма да се прилагат до допълнително известие", заяви административният съд в Стокхолм в решение, което ще позволи участието на Huawei в предстоящия търг на 5G спектър в Швеция.

PTS е Шведският пощенски и телекомуникационен орган, който регулира мобилните мрежи в страната.

Към този момент Huawei няма план за повече правни действия и чака конструктивен диалог с шведските власти, заяви за Ройтерс Кенет Фредриксен, изпълнителен вицепрезидент на Huawei за Централна Източна Европа и скандинавския регион.

"Готови сме да си сътрудничим изцяло по отношение на всички бъдещи изисквания, които те могат да поставят като доставчик на 5G оборудване, което ще ни позволи да бъдем сертифициран доставчик", каза той.

Според много експерти забраната на Huawei освен, че е политическа, ще забави съществено изграждането и интеграцията на 5G технологията.