След като вчера писахме за най-добрата самоходна гаубица в арсенала на украинската армия е време да видим с какво разполага България.

За съжаление армията ни има само един вид самоходна артилерия, която е със 122-милиметрово оръдие. За сметна на това България има внушителна бройка от гаубицата.

Докато през последните години броят на танковете в армията ни е намалял значително, то съкращенията сякаш не са обхванали може би най-важната бронирана машина в арсенала ни - 2С1 "Гвоздика".

Вижте как изглежда 2С1 "Гвоздика" >> >> >>

Дебютирала в началото на 70-те години на миналия век, "Гвоздика" е съчетание на две доказали се платформи - шасито е взето от МТ-ЛБ, а оръдието е Д-30.

Машината има защита от био-химична защита, която пази и от радиоактивни частици. Освен това тя е снабдена с прибори за инфрачервено нощно виждане.

Гаубицата е изключително маневрена, като има амфибийни качества и може да се движи по вода. Снегът и блатата също не са пречка за нея, стига да бъдат монтирани правилните гъсенични вериги.

С един пълен резервоар "Гвоздика" може да измине 500 километра, максималната й скорост по асфалтов път е 60 км/ч, по пресечен терен - 30 км/ч, а по вода - 4 км/ч.

С конвенционални снаряди обсегът на оръдието е 15,3 километра, а с по-специални максимумът може да бъде вдигнат до 21,9 км. Максималната скорострелност е 5 изстрела в минута, а средната между 1 и 3.

Оръдието е способно да изстрелва HE снаряди с осколочен експлозив, снаряди с листовки, HE/RAP снаряди, бронебойни HE, флешети и химически патрони.

Най-масовите оператори на 2С1 "Гвоздика" в света са Русия, България, Украйна, Полша и Сирия.Страната ни има над 500 бройки от гаубицата.