САЩ предупредиха, че ИТ работници от Северна Корея се опитват да кандидатстват за работа от разстояние, криейки истинската си самоличност. Според Вашингтон това се прави с цел финансирането на оръжейните програми на Пхенян.

"КНДР изпраща хиляди висококвалифицирани ИТ работници по целия свят. Те генерират приходи, които допринасят за севернокорейските оръжия за масово унищожение и програми за балистични ракети, в нарушение на санкциите на САЩ и ООН", Държавният департамент на САЩ, Министерството на финансите на САЩ и Федералното бюро за разследване се казва в съвместно изявление в понеделник.

"ИТ специалистите от Северна Корея вече създават софтуер и мобилни приложения, на свободна практика за клиенти по целия свят, включително в Северна Америка, Европа и Източна Азия", се казва в доклада.

Вашингтон напомня, че компаниите, които наемат севернокорейски работници, могат да бъдат наказани със закон за нарушаване на санкциите.

През април бивш американски изследовател на криптовалути Върджил Грифит бе осъден на повече от 5 години затвор, защото е изнесъл лекция за блокчейн технологията в Пхенян. По този начин, твърди американският съд, Грифит е помогнал на Северна Корея да избегне санкциите на САЩ.