Невъоръжен тест на новата междуконтинентална балистична ракета на САЩ завърши с експлозия. Взривът е станал 11 секунди след изстрелването от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния.

Никой не е пострадал, но повредата е пречка за програмата LGM-35A Sentinel ICBM, която е предназначена да замени остарялата LGM-30 Minuteman III.

В допълнително съобщение се посочва, че отломките са били в непосредствена близост до стартовата площадка, а експлозията е причинила избухването на пожар в базата, който бушувал 2 часа.

Настоящият тест е трябвало да изпробва дизайна на бойните глави. САЩ иска бъдещите балистични ракети да са способни да носят повече бойни глави, които да имат по маневрени квазибалистични траектории. Тестът целял да изпробва дизайна им, като прототипите са наречени Mk 21A.

Планира се новата наземнобазираната ракета LGM-35 да е готова до 2029 година, когато ще започне да заменя Minuteman III.

Minuteman III е разработена през средата на 60-те години на миналия век и е приета на въоръжение през 1970 година. През последните 10 години близо 450  ракети са обновени по проект за 7 милиарда долара.

Minuteman III може да носи максимум от 3 бойни ядрени глави. За сравнение новата руска балистична ракета РС-28 "Сармат", известна и като "Сатана-2", може да носи между 10 и 15 ядрени бойни глави.