Американската армия наскоро проведе първите тестове с огън на живо с един от прототипните си безпилотни мини-танкове Ripsaw M5. Машината е въоръжена с 30-милиметрово автоматично оръдие и 7.62x51 мм картечница. Шасито й е взето от Bradley.

Вижте как изглежда роботизираният мини-танк >> >> >>

Според експертите роботизираните леки бойни танкове имат голямо бъдеще. Малките им размери ги правят много удобни за градски бой, като междувременно се елиминира възможността от човешки жертви.

Анализаторите отбелязват, че екипажът на танка е най-скъпият му "компонент", а заменянето му с процесор и алгоритъм би намалило драстично цената от експлоатацията на машините и би повишило безопасността на войниците.

От армията на САЩ признават, че роботизираният мини-танк няма да може да се използва за борба с други танкове, но може успешно да поразява други леко-бронирани и мобилни цели.

Роботизираните танкове могат да служат за подкрепа на наземни части, за разузнаване или за извършването на самостоятелни бойни операции без необходимост от войници.

Русия и Израел са другите страни освен САЩ, които инвестират доста в направата на автономни наземни бойни машини. Всички разработки обаче позволяват контрол от хора, така че да бъдат елиминирана възможността от осъществяването на сценарий от типа на този във филма "Терминатор".