Софтуерeн разработчик създаде операционна система, която според него може да преживее предстоящия апокалипсис на човечеството. Платформата ще работи на компютри, които хората ще сглобяват от компоненти, намерили в депата за отпадъци, предава technews.bg.

Според Върджил Дупрас, в обозримо бъдеще - до около 2030 г. - световната верига за доставки на компоненти ще престане да бъде ефективна и дори ще се разруши напълно, поради недостиг на материали. Това ще доведе първо до рязко намаляване, а след това до пълно спиране на производството на микроелектроника, в резултат на което хората ще трябва да търсят компоненти за нови компютри буквално в планините от боклук.

Ето защо той е разработил системата Collapse OS, която е публикувана като проект с отворен код в популярния уеб ресурс GitHub (собственост на Microsoft). На едноименния сайт collapse.org програмистът разкрива защо е създал системата и какви са нейните възможности. Системни изисквания не са публикувани, нито е известно на какво ядро стъпва Collapse OS.

Пост-апокалиптичен свят

Върджил Дупрас смята, че основният проблем на пост-апокалиптичните потребители ще бъде свързан с микроконтролерите. Да, хората ще се сдобиват с тях от дънните платки на компютри и други устройства, но няма да могат да ги препрограмират за нови нужди. "След няколко десетилетия компютрите ще стигнат до такова състояние, че вече няма да бъдат ремонтируеми. Хората вече няма да могат да програмират микроконтролери", казва Дупрас на сайта си.

Според разработчика, основното предимство на Collapse OS е, че ще оцелее след апокалипсиса. Системата може да работи дори на 8-битови микропроцесори Z80, които се използват в сравнително прости устройства по отношение на електрониката като касови апарати и калкулатори.

Дупрас е проектирал Collapse OS специално за работа с такива микропроцесори - разработчикът е сигурен, че поради широкото си разпространение, те най-вероятно ще попаднат в ръцете на "копачите", за разлика от 16- и 32-битовите чипове.

Основни функции на Collapse OS

Проектът Collapse OS е на ранен етап на развитие, но в системата вече са интегрирани редица основни функции. Десетина години преди датата на апокалипсиса по календара на Дупрас, неговата система се е научила да редактира текстови файлове, да чете данни от външно устройство и да копира информация на медии, да възпроизвежда себе си и в същото време да компилира изходни файлове на асемблерен език за цяла гама централни процесори и микроконтролери.

Също така системата поддържа редица интерфейси и въвеждане на данни от обичайно устройство като клавиатурата. Предвидена е също поддръжка на SD карти памет.

Направи си сам

По думите на Дупрас, Collapse OS може да работи много добре на самостоятелно сглобени компютри от най-базово ниво. Той е пуснал актуалната версия на системата на домашно сглобен компютър с микроконтролери Z80, наречен RC2014.

Разработчикът отбеляза, че на теория, Collapse OS трябва да работи дори на игрови конзоли. Като пример той посочва класическата конзола от четвърто поколение Sega Genesis, излязла на пазара през 1988 г. Система, работеща на тази конзола, може да се контролира чрез джойстик или клавиатура със специален адаптер.

Основните функции на Collapse OS няма да бъдат ограничени, тъй като целта на Дупрас е да създаде пълноценна операционна система, която да е удобна за използване. Той публикува отворения код на Collapse OS в портала GitHub и приканва останалите разработчици да се присъединят към проекта.