Северна Корея изненада технологичните журналисти, представяйки собствен луксозен смартфон. Моделът, наречен Madusan, има четворна основна камера, а предният му дисплей е безрамков.

Смартфонът е тънък, а гърбът му е с лъскаво покритие, което е от премиум материали. Пълните характеристики не са разкрит, но се очаква устройството да е с 8-ядрен процесор и хардуер от среден клас.

Сайтът Daily NK разкрива, че Северна Корея планира Madusan да бъде основно експортен продукт. Той би намерил чуждестранни клиенти, заради своя премиум вид, добри характеристики и сравнително достъпна цена. Причина за това е, че според вътрешни източници телефонът все още не се продава в магазини в Северна Корея, но се е появил на страниците на журнал за външна търговия.

Цената му от 750 долара прави Madusan доста недостъпен за обикновения севернокореец. Ако покупката не бъде субсидирана, моделът ще остане запазен единствено за партийния и военен елит в страната.

Северна Корея пусна по два или три нови смартфона годишно от 2017 до 2019 г. Пандемията от Ковид-19 и кризата с чиповете удариха прохождащата смартфон-индустрия на Пхенян.

Според Daily NK смартфонът може да се похвали с подобрена сигурност, добри снимки и много място за съхранение. Базираният в Сеул сайт обаче твърди, че една от особеностите на Madusan е невъзможността за изтриване на онлайн историята. Потребителите също така не могат да съхраняват или инсталират неодобрени от властите файлове.

Малко по-рано севернокорейската технологична компания Achim Computer показа доста съвременен компютър. Той е с водно охлаждане, процесор 6-0 поколение Core i5 на Intel. Макар да е произведен с части от 2015 година, машината има сравнително добри характеристики и показва желанието на Пхенян да развива своята IT сфера.

Северна Корея постоянно търси начин да заобиколи международната забрана за сдобиване с модерна електроника и компоненти. IT инфраструктурата е ключова за Пхенян, който разполага с армия от държавни хакери. Освен да осъществяват кибер атаки по геополитически причини, те имат за задача да носят ценни приходи в бюджета на изолираната и тежко санкционирана страна.