Колко са сигурни използваните в редица смартфони сензори за пръстови отпечатъци? Отговор на този въпрос категорично дадоха специалистите от X-Lab на Tencent Security. По време на демонстрация на живо в Шанхай, част от събитието GeekPwn 2019, екип от специалисти нагледно демонстрира как може да се проникне в такива устройства.

Бяха използвани различни апарати, дело на разнообразни производители, като хора от публиката бяха призовавани просто да хванат за малко подадената им чаша с вода. Съвсем нагледно и в рамките на само 20 минути (повечето от които запълнени с обяснения за действията) специалистите на лабораторията по сигурност успяха да отключат всички телефони, използвайки една и съща техника.

Ръководителят на екипа заснема със своя телефон оставените отпечатъци, след което със специално приложение на компанията обработва снимките, като с висока точност сканира типичните елементи от човешки отпечатък. Интересно е, че софтуерът има възможност да допълни част от липсващите линии на отпечатък, така че да го пресъздаде, дори ако не е взет цялостно.

След това с комплект за гравиране, който може да се купи за 140 долара, се принтират физическите копия на отпечатъци, а с тяхна помощ безпроблемно се отключват подсигурените с този вид заключване телефони.

Създателите на приложението разказаха, че по същия начин могат да се вземат отпечатъци, отключващи всички системи, базирани на този принцип, и смартфоните не са изключение. Препоръката за потребителите, които държат на сигурността е просто да внимават къде оставят своите отпечатъци, защото в противен случай няма как да се гарантира сигурността им.