Честото използване на компютри и смартфони причинява преумора на мозъка, което води до развитие на депресия и деменция е у хората, установи изследване на японски учени, за което съобщава сп. Nikkei Style.

В последните няколко години броят на хората с диагноза нарушение на паметта се увеличава. Най-често този проблем е срещан при хора на възраст от 30 до 60 години. Лекарите обясняват тенденцията с факта, че човекът започна активно да използва смартфони и компютри, предава technews.bg.

Електронните устройства имат отрицателен ефект върху мозъка, претоварвайки го с голямо количество информация. Сивото вещество просто не се справя с обработката на огромното количество данни и става като "сметище".

Отговорна за разпространението на информация в мозъка е префронталната кора в челния лоб. Тя е отговорна също за мисленето, вземането на решения, контрола на паметта и емоциите, пояснява професор Васеда Йошикуни Едагава.

Когато има много информация за обработка, функциите на префронталната кора могат да бъдат нарушени. Съответно, броят на грешките се увеличава, интелектуалните способности намаляват, появяват се разочарование и гняв, изчезват мотивацията и интересът.

Учените смятат, че хората трябва да ограничат използването на смартфон по време на работа с компютър или при гледане на телевизия. Също така трябва да спят повече, защото по време на сън мозъкът почива и се възстановява. Освен това не се препоръчва използване на телефон по време на хранене.