Научно изследване разкри как смартфоните влияят върху способността ни да се концентрираме. Оказва се, че въздействието на мобилните джаджи, които вече са постоянен спътник в живота ни, е позитивно, предава technews.bg.

Изследователите от "Школата по журналистика и комуникации" към Университета Станфорд привлекли за участие в експеримента 125 доброволци и ги разделили на три групи. След това хората били изпращани поотделно в празна стая в продължение на шест минути.

На участниците в първата група е казано, че могат да се забавляват в стаята със смартфон, без да се обаждат и изпращат съобщения. Членовете на втората група са помолени да оставят телефоните си извън стаята и да се забавляват с мисли. На третата група участници било позволено да оставят смартфоните си в стаята, но да не ги използват.

След това учените оценили нивото на вълнение на доброволците, концентрацията и общото им настроение. Оказва се, че участниците, които не са имали смартфони на разположение в стаята, изпитват по-големи затруднения с концентрацията и опитите да се съсредоточат в мислите си.

Доброволците, които е трябвало да устоят на изкушението да грабнат стоящия наблизо смартфон, се концентрирали най-добре, сочат резултатите от експеримента, публикувани в научното списание PloS ONE.

Учените са използвали устройство, което се поставя на върха на пръстите, за да измерят проводимостта на кожата - именно тя е индикатор за възбуда. Нивото на удоволствие на участниците, трудността с концентрацията, лутането на ума и общото настроение са измерени с помощта на въпросници.

Заключението е, че присъствието на смартфон наблизо стимулира концентрацията. Но остава неясно дали телефонът е специален, т.е. как биха реагирали участниците при наличие на книга, например, когато не им е позволено да я взимат или четат.