Сенатори и представители на Камарата на САЩ, включително сенатор Елизабет Уорън и представителят Кори Буш, изпратиха писмо до гиганта в електронната търговия Amazon. В него те питат дали политиката на компанията е изиграла роля за смъртта на шестима работници, след като торнадо удари склад в Илинойс по-рано този месец.

Припомняме, че екстремното метеорологично събитие на 10 декември доведе до смъртта на най-малко 58 души в Средния Запад. При инцидента е унищожен центърът за изпълнение на компанията.

В писмото депутатите от Демократическата партия твърдят, че "Amazon излага на риск безопасността на работниците както в ежедневни, така и при извънредни ситуации". Оттам питат главния изпълнителен директор Анди Джаси и основателя на фирмата Джеф Безос дали "политиките на Amazon може да са допринесли за тази трагедия".

Сенаторите и представителите изискват подробности относно политиките за безопасност на Amazon и информация за работниците в центъра за изпълнение в деня на инцидента. Те също искат да знаят дали компанията е казала на работниците да останат в склада след предупреждението за торнадо.

Законодателите също така изразиха загриженост относно съобщените планове на Amazon да възстанови забраната на работниците да използват телефони в склада. Работниците поискаха достъп до техните устройства, за да могат да получават сигнали за безопасност и да останат в контакт по време на извънредни ситуации.

"Печалбите на Amazon никога не трябва да идват с цената на живота, здравето и безопасността на нашата общност", коментира Буш пред The ​​Verge. "Това не може да бъде цената за правене на бизнес в САЩ".

"Преглеждаме писмото и ще отговорим директно, но в момента фокусът ни остава върху грижите за нашите служители и партньори, членовете на семействата на загиналите от торнадото и общностите, засегнати от тази трагедия". Това заяви от своя страна говорителят на Amazon Кели Нантел пред Engadget.