Четвъртата научна мисия Crew-4 на НАСА и SpaceX стартира към Международната космическа станция от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Това е първият полет на конкретната бройка от космическия кораб Dragon, но е четвъртият полет за ракетата Falcon 9. Предвидено е тя да кацне на платформата A Shortfall of Gravitas в Атлантическия океан, след което да се използва повторно.

Именно възможността за многократна употреба и надеждността на ракетите на SpaceX накара НАСА да избере компанията не само за доставянето на товари в космоса, но и за пилотирани мисии.

По време на престоя си на МКС, астронавтите Crew-4 ще проведат над 200 научни експеримента в области като материалознание, медицина и растениевъдство и други.

Командир на мисията е д-р Киел Линдгрен, 49-годишен лекар по образование, прекарал 141 дни в орбита през 2015 г. Той е първият американски астронавт, отгледал растителна храна в орбита.

Пилот на мисията е 47-годишният Боб Хайнс, пилот от военновъздушните сили на САЩ и авиационен инструктор с над 3500 летателни часа на 50 вида летателни апарата.

Геоложката Джесика Уоткинс (33 г.) е част от екипа на НАСА за мисията на ровъра "Кюриосити" на Марс. Тя е първата афроамериканка на дългосрочна мисия на МКС.

В екипажа е и астронавтката на Европейската космическа агенция Саманта Кристофорети, 45-годишна италианка, пилот от военновъздушните сили. За нея това е втора космическа мисия. Тя ще поеме за известен период от време командването на операциите на МКС и ще се превърне в първата европейка, която ще изпълнява тази функция.

Екипажът на Crew-4 ще се присъедини към 7-членния екипаж на борда на МКС в момента - трима американски астронавти, един астронавт на ЕКА и трима руски космонавти.

Съвсем скоро SpaceX успешно приключи най-скъпата туристическа мисия в космоса. Към МКС бяха изстреляни трима милионера, заедно с управляващ кораба астронавт. Тримата платиха по 55 милиона щатски долара за пътуването с ракета и настаняването, както и за всички включени ястия.