Американско племе в щата Вашингтон, САЩ, получи достъп до спътниковия интернет Starlink на космическата компания SpaceX.

"Изглежда, че SpaceX се появи от нищото и ни отведе в 21 век", споделя представител на племето.

Според него, сега вече децата могат да се възползват от дистанционното обучение, възрастните пък имат улеснен достъп до здравеопазване. Не е ясно каква точно е скоростта на интернета за племето Hoh, но SpaceX заяви, че тя трябва да бъде приблизително толкова висока, колкото и средностатистическата широколентова връзка.

Миналия месец SpaceX свърза с интернет аварийните служби на щата Вашингтон, предоставяйки така необходимата услуга на регионите, засегнати от горски пожари.

Припомняме, че Starlink е проект на система от спътници на ниска орбита, разработен и осъществяван от компанията SpaceX. Целта е създаване на евтин високоскоростен спътников интернет. Услугата би трябвало да бъде полезна най-вече за труднодостъпните региони по света, където връзката с интернет все още е лоша или дори невъзможна.

Досега космическата компания е изпратила над 700 малки сателита в орбита, за да изгради своята глобална широколентова мрежа. Тя обаче получи и критики, включително от много астрономи по света, които се оплакват, че спътниците им пречат на наблюденията.