Американската компания SpaceX на предприемача Илон Мъск извърши успешни изпитания на системата за евакуация на пилотирания кораб Crew Dragon, предаде ТАСС. Това се казва в съобщение на компанията в Туитър.

"Приключи широкомащабно изпитание на системата за евакуация при изстрелване на пилотирания кораб Crew Dragon", се казва съобщението.

Вижте как изглежда Crew Dragon >> >> >>

"Екипи на SpaceX и НАСА изследват получените резултати и работят, за да се демонстрират възможностите за евакуация от Crew Dragon по време на полет"

На 2 март SpaceX изстреля пилотирания кораб Crew Dragon в безпилотен режим към Международната космическа станция (МКС). На следващия ден той за пръв път се скачи с орбиталнатата станция. На 8 март Crew Dragon се разкачи от нея и след спускане с парашут се приводни в Атлантическия океан.

От 2011 г. до МКС летят единствено руски космически кораби "Союз". Те транспортират членове на екипажа на станцията от Русия, САЩ и други страни. В САЩ нови космически кораби за пилотирани полети се разработват от компаниите SpaceX и Boeing.