Космическият кораб SpaceX успешно пристигна на Международната космическа станция (МКС), доставяйки 128 светещи в тъмното калмари. Необичайната пратка е предназначена за осъществяването на научни експерименти в космоса.

Капсулата Dragon пристигна на МКС в събота, осъществявайки успешно 22-рата снабдяваща мисия. Освен светещите калмари, SpaceX превози на борда си и нови слънчеви панели, с които се цели дългосрочното надграждане на енергийната система на станцията.

Калмарите, изпратени на МКС, са известни с биолуминесцентната светлина, която излъчват по време на ловуване. И макар че те няма да ловят нищо в Космоса, учените се надяват да разберат как микрогравитацията се отразява на микробите във и върху телата им.

Това ще им помогне да създадат нови начини за опазване на безопасността и здравето на астронавтите по време на дългосрочни мисии.

Припомняме, че наскоро Американската космическа агенция NASA изпрати и бавноходки (тардигради) в Космоса. Това са микроскопични животни, известни като "водни мечки", които са в състояние да оцелеят в изключително тежки условия. "Водните мечки" са първите животни, които да успели да оцелеят в открития Космос. Присъединявайки към тях калмарите, учените се надяват да са постигнали напредък в постигането на крайната цел - създаването на космически зоопаркове.