SpaceX приключи наземните тестови и сглоби финално своята ракета Starship. Тя вече е подредена за изстрелване на стартовата площадка в Бока Чика, Тексас. Единствената необходима стъпка е получаването на лиценз от Федералната авиационна администрация (FAA) и наличието на благоприятно за полета време.

Вижте как изглежда вторият прототип на Starship >> >> >>

FAA има славата да е бавна с даването на лицензи, като администрацията все още е в процедура относно първия тестови полет на Starship. Тогава изстрелването приключи около 90 секунди след старата си поради проблеми с двигателя. FAA преглежда данните от този инцидент, включително последиците за околната среда на мястото за изстрелване и забавеното активиране на системата за прекратяване на полета на ракетата.

"Разследването на злополуката на SpaceX Starship остава отворено", посочва агенцията. "FAA няма да разреши друго изстрелване на Starship, докато SpaceX не приложи коригиращите действия, идентифицирани по време на разследването на инцидента, и не демонстрира съответствие с всички регулаторни изисквания на процеса на модификация на лиценза."

По време на първия полет през април липсата на система за потискане на звука доведе до значителни щети, включително разкъсване на бетонни парчета от стартовата площадка, които можеха да се открият на километри около местоположението на космодрума. Впоследствие SpaceX изгради и тества нов воден дефлектор и система за отклоняване на пламъците под стойката за изстрелване на Starship. Опитите показват, че те значително намалят акустичните вибрации.

С височина от 120 метра Starship е най-голямата и мощна ракета, правена някога. Докато първата степен има цели 33 ракетни двигателя, втората разполага с 6. Горивото е метан и течен кислород. Сместа позволява добива да се осъществява и извън планетата ни. Така Starship ще може да излита и от Марс към Земята.

Starship може да се ползва многократно. Ракетата е способна да достави 150 тона полезен товар на ниска околоземна орбита. Това е около 6 пъти повече от Falcon 9 на SpaceX и с около 45 тона повече от най-новата свръх-тежка ракета на НАСА - SLS.

Starship може да откара 100 души до Марс или до Луната. SLS - само 4 до Луната.

Ако се ползва в конфигурация за еднократна употреба, Starship може да достави 250 тона до ниска околоземна орбита. Това е повече от теглото на съветската модулна космическа станция "Мир".

Starship е една от много малкото ракети с корпус от стомана. Това допълнително я прави по-лесна и евтина за производство.

Илон Мъск ще се опита да проведе втория орбитален тест на Starship преди края на тази година.

Първата и втората степени вече се доказаха по време на наземни запалвания на двигателите им.