Тайван представи днес първата си в историята подводница собствено производство, предаде Ройтерс, като отбеляза, че това е магистрална стъпка в дългогодишния проект за укрепване на отбраната на острова срещу китайския военнноморски флот.

Островната държава, смятана от Китай за негова територия, заложи собствената си програма за подводници като ключова точка от амбициозния си проект за модернизация на въоръжените си сили с оглед на почти всекидневните военни учения, които китайската армия провежда в близост до нея в демонстрация на сила.

Президентката на Тайван Цай Ингвен, която даде начало на плана при заемането на поста през 2016 г., представи днес първата от осемте нови подводници в южния град Гаосюн.

"В миналото собственото производство на подводница се приемаше за невъзможна мисия. Но днес подводница, проектирана и произведена от хората на нашата собствена страна, стои пред очите ви", заяви тя, допълвайки, че това ще е изиграе съществена роля за повишаване способностите на флота за водене на "асиметрична война" (с оглед несъразмерната спрямо Китай военноморска сила на Тайван, бел. ред.).

"Дори и да съществуват рискове и независимо на колко изпитания ще бъдем подложени, Тайван трябва да направи тази крачка, за да расте и процъфтява на нашата земя самостоятелната национална отбранителна политика", заяви още Цай Ингвен в речта си пред подводницата, която ще носи името "Нарвал" (по името на арктическия зъбат кит, бел. ред.). Носът на бойния плавателен съд бе обвит в националния флаг на Тайван.

Планът на страната за производство на подводници е почерпил от базата разработки и технологията на няколко страни, което Ройтерс определя като пробив за поставения в дипломатическа изолация остров.

Тайван се надява две подводници собствено производство да влязат на въоръжение до 2027 година, а най-вероятно ще въоръжи с ракети произведените единици от следващите серии, бе обявил този месец ръководителят на програмата.

Първата подводница, чиято стойност е 48,36 милиарда тайвански долара (1,53 милиарда щатски долара), ще използва бойна система от американската компания Lockheed Martin и ще носи произведени в САЩ тежки торпеда "MK-48 Mod".

Подводницата ще може да изстрелва и анти-корабни ракети "Harpoon Block II".

Смята се, че японски екип, състоящ се от пенсионирани инженери от Mitsubishi и Kawasaki Heavy Industries, е предоставил техническа поддръжка за построяването на подводницата. Дизайнът й напомня появилия се през 2005 година японски клас подводници "Сорю".

През ноември 2021 г. Ройтерс съобщи, че освен от Япония, Тайван е наел инженери и пенсионирани подводничари от САЩ, Обединеното кралство, Австралия, Южна Корея, Индия, Испания и Канада, за да работят по програмата.

Най-важен за построяването на подводницата е бил технологичният трансфер на американски разработки, одобрен от Доналд Тръмп през 2018 година.

Тайванската подводница е дизелово-електрическа с литиево-йонни батерии. Водоизместимостта й е 2500 тона. Дължината й е 70 метра.

Адмирал Хуан Шукуан - ръководещият програмата съветник на президента по сигурността - описа подводниците като "стратегическо средство за възпиране", което ще помогне и за запазването на "спасителния пояс" на Тайван за Тихия океан, като охранява достъпа до пристанищата по източното крайбрежие на страната.

Външният министър на Тайван Джоузеф Ву заяви пред репортери, че с оглед китайската военна тактика на поддържане на напрежение в "сивата зона" с маневри по въздух и вода Тайван трябва да засили отбранителните си способности.

"Притежанието на подводница е една от стратегиите в това отношение. За всеки, който поставя под въпрос стратегията на Тайван с подводниците, аз ще бъда най-ревностният защитник на намерението на страната да се сдобие с подводници, защото това е необходимо за възпиране на войната", каза Ву.