Поредният опит на НАСА да зареди гориво в ракетата за полет до Луната бе провален от опасно изтичане на водород, съобщи Асошиейтед прес.

Екипът по изстрелването тъкмо бе започнал да зарежда гориво в основната степен на ракетата, когато се появи течът. Това бе трети опит за тест, нужен преди тестовия полет до Луната.

Този път екипът успя да зареди известно количество течен водород и кислород в ракетата, но не се стигна до пълно зареждане. Течният водород е изключително опасен. Ръководители от НАСА отбелязаха, че системите са били проверени за възможност за течове преди теста.

Техниците съзнателно за оставили по-малката горна степен на ракетата незаредена, след като миналата седмица са установили проблем с една от клапите, а тя не може да бъде подменена, преди ракетата да се върне в хангара в космическия център Кенеди.

Два предишни опита за тест бяха помрачени, като миналата седмица работници бяха забравили да затворят голяма клапа. Ръководители от НАСА написаха в Туитър, че планират следващи стъпки в подготовката на полета.

Целта на НАСА е през юни да изстреля 98-метровата ракета с празна капсула "Орион" за 4-6 седмична мисия до Луната и обратно.

Астронавти се подготвят за следващия тестови полет, планиран за 2024 г. Според плановете в началото на 2025 г. астронавти трябва да стъпят на Луната за първи път след 1972 г. Съставът на екипажите за тези мисия се очаква да бъде обявен през лятото на тази година.