Специалисти от руския Централен аерохидродинамичен институт "Н. Е. Жуковски" приключиха първия етап от тестването на модел на новия космически кораб "Федерация", предназначен за извеждане на товари и екипаж в орбита и връщането им на Земята, предаде ТАСС. Това бе оповестено от пресслужбата на института.

Вижте как изглежда новият руски космически кораб >> >> >>

"Изпитания бяха извършени в трансзвуковата аеродинамична тръба на института. Бяха изследвани аеродинамични характеристики. Вследствие на експериментите бе получена важна информация за надеждно проектиране на системи и агрегати на новия апарат, що се отнася до издръжливостта му и динамиката на полета му", поясниха от пресслужбата.

Специалисти предстои да изследват хиперзвуковия режим на полета на "Федерация".

"Получените резултати ще позволят на конструкторите рационално да проектират средства за топлозащита на възвращаемия апарат", уточниха от пресслужбата.

Космическият кораб "Федерация", разработван от РКК "Енергия", е предназначен за доставяне на хора и товари в околоземна орбита, както и на Луната. Екипажът ще включва до четирима души. В режим на автономен полет корабът ще може да бъде до 30 денонощия, а в състава на орбитална станция - до година.

Първоначално, за извеждане на "Федерация" в орбита, се планира да бъде използвана ракета-носител "Союз-5". В началото на април РКК "Енергия" представи модел на ракета "Союз-5" с кораба "Федерация".