Чарлз Кокел, професор по астробиология в Единбургския университет, говори пред Metro за предизвикателствата, пред които ще се сблъскат астронавтите, ако и когато хората се опитат да колонизират места като спътника на Юпитер Калисто и спътника на Сатурн Титан.

По-конкретно, Кокел подчерта, че ако системите за земеделие и култури се провалят, колонизаторите вероятно ще се сблъскат с много тежки последици, освен ако не получат редовни доставки от Земята. Ако са достатъчно далеч - или ако Земята се срине напълно - това може да не е възможно.

За да подчертае своята гледна точка, той посочи експедиция в Арктика, водена от сър Джон Франклин през 1845 г., която завършва с канибализъм.

"Екипажът на Франклин се опита да намери северозападния проход за кораби в края на 19 век. Те имаха най-модерните технологията, налични по това време. Освен това имаха големи запаси консервирана храна. Въпреки това експедицията се изгубва, блокира и в крайна сметка се екипажът се нахвърля един друг, за да се изяде", казва Кокел.

"Ако поставите група хора на Калисто, нещата започват да се объркват или оранжерията се разпада, то колонистите ще се изядат един друг, ако няма друг начин да оцелеят", добави той по-късно.

Системите за реколта ще трябва да бъдат тествани и усъвършенствани на места като Луната и Марс, преди колонизаторите да бъдат отправени в далечните краища на космоса, подчертава ученият.