Учени създадоха клетки киборги, които могат да се програмират. Това може да доведе до революция в медицината и усилията за почистване на околната среда. Разработката е публикувана в престижния журнал Advanced Science.

Новото изследване, проведено от изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис, показва, че е възможно да се създадат полуживи клетки-киборги, които запазват способностите на живите клетки, но не могат да се делят и да растат. Именно тази неспособност за репликация прави тези програмируеми киборг клетки толкова важен пробив.

За да могат изкуствените клетки да бъдат наистина полезни, те трябва да могат да извършват контролирани действия. Това не е лесно, когато клетките могат да се репликират, тъй като могат бързо да излязат извън контрол.

Въпреки това, чрез създаването на програмируеми клетки-киборги, които не могат да се делят и растат, изследователите са открили нов тип изкуствена клетка, която може да бъде контролирана изцяло.

Прецизният контрол позволява клетките да бъдат ползвани за почистване на замърсяване и дори за целево лечение на заболявания като рак.

Клетките-киборги са съчетани с елементи от изкуствен полимер и хидрогел.

Интересното е, че изследователите казват, че все още не са съвсем сигурни какво спира клетките да се репликират. Това е нещо, което те ще трябва да разберат, преди тези видове програмируеми киборг клетки да могат да видят по-широко приложение.