Ръководството на малко провинциално училище в САЩ е решило да постави соларни панели наоколо, в резултат на което е спестило голяма сума пари. Образователната институция, която се намира в района на Бейтсвил, щата Арканзас, дори е повишила заплатите на учителите като резултат от това решение.

Преди това заплатите на учителите са били средно около 45 000 долара годишно. Заради ниските възнаграждения, много преподаватели вече са напуснали. Привличането на нови кадри пък се е оказало още по-трудна задача в града с население от само 10 000 души.

Тогава неизползвана част от училищния комплекс, който включва гимназия и пет други образователни центъра, е бил превърнат във ферма за слънчева енергия. Проектът е започнал още през 2017 година, като на място са били поставени общо 1500 панела.

След инсталирането им и инвестирането в друга нова енергийна инфраструктура, училището е превърнало годишния си бюджетен дефицит от 250 000 долара в излишък от 1,8 милиона долара. Сумата е била достатъчна, за да се даде на всеки учител повишение до 15 000 щ. долара годишно.

Бейтсвил се намира само на 17 мили западно от най-голямата електроцентрала, работеща с въглища в Арканзас. Еколози се надяват, че цялата общност ще последва добрия пример и ще види големите преки ползи от зелената енергия за хората. Освен това по-доброто заплащане означава повече кандидати за работа и по-малко оставки на учители, отбелязват от образователната институция.