В голямо кръстовище в китайския град Дайе бе инсталирана роботизирана система, която предпазва, но и наказва пресичащите на червен светофар пешеходци, предава Kaldata.

Автономната система изстрелва струя вода във вид на мъгла по пресичащите на червено хора. Обливането с вода става на два пъти: при напускането на тротоара и излизане на шосето, и при връщането на тротоара.

Освен това, системата разполага с камери, които изпращат изображенията на нарушителите директно в полицията. След разпознаването на лицата се налага глоба, а техните снимки започват да се показват на специалните екрани, монтирани около кръстовището.

Системата е съставена от няколко стълба със сензори за движението. Когато светва червено, те влизат в режим на готовност и могат моментално да облеят всеки, който иска да напусне тротоара и да излезе на шосето. Водата се разпръсква до гъста мъгла, понякога придружена от безопасни червени и зелени лазерни лъчи.

Още през първите три дни на въвеждане на системата, хората пожелали да преминат на червено, рязко намаляват. Градските власти възнамеряват да поставят подобни предпазни роботизирани системи на всички кръстовища в Дайе.

Цената на оборудването на едно кръстовище е около $200 хиляди.