С цел отбелязване на 70 години от основаването на страната, китайският телеком China Unicom измести старта на първата за страната 5G мрежа от месец май за началото на октомври, предава Mobile Bulgaria.

Събитието е координирано между трите водещи държавни оператора и ще обхване 40 града. Според информация на източници от производителя на мрежово оборудване ZTE, всеки от трите телекома (China Mobile, China Telecom и China Unicom) ще разполага с между 30 000 и 50 000 базови станции за старта на услугата на 1 октомври.

Това означава, че Китай ще има преимущество по отношение на покритието спрямо САЩ и Южна Корея, в които също ще оперират по три телекома, но не в такъв мащаб.

Базовите станции в страната ще са произведени както от местни компании като ZTE и Huawei, така и от чужди като Ericsson. Източниците от ZTE споделят, че въпреки бързия старт на някои мрежи в чужбина, постигането на национално покритие е много по-предизвикателна задача.

Китайските производители са сред водещите по отношение на крайните устройства, които могат да използват новите мрежи от пето поколение, така че към 1 октомври местните потребители ще имат голям избор от съвместими смартфони.