Често тестовете на балистични ракети са възприемани за НЛО от очевидци, намиращи се в околностите на провежданите изпитания. Особено любопитно става, когато ракетата се намира на голяма височина, а формите, които тя оставя след себе си приличат на паранормален феномен.

Жителите на Астраханска област и дори на Казан видели странни форми и светлини в небето. Те не били придружени от шум и по думите на очевидци изглеждали "призрачно". Руснаците посочили като основен виновник "извънземните". Оказало се обаче, че странните светлини имат друго обяснение.

Военният телевизионен канал "Звезда" публикувал видео от наскоро проведени тестове на междуконтинентална балистична ракета. Именно на нея се дължат странните светлини. Ракетата "Топол-М" е една от основните твърдогоривни и мобилни средства на Русия за нанасяне на ядрен удар. Редовните изпитания гарантират, че ракетата функционира надеждно.

В миналото ракетни тестове често са били обект на спекулации. Най-известният е случаят над Норвегия, когато ярко-синята спираловидна светлина е възприета от много хора за извънземни или портал към друго измерение. Движенията на ракетата, бойната глава и перспективата са истинската причина за видяното тогава.