В ивицата Газа днес започна да се възстановява интернет връзката, след като в петък всякакви комуникации бяха прекъснати по време на масираните израелски бомбардировки, съобщиха от "Нетблокс"(Netblocks), организацията, която наблюдава мрежата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Мрежовите данни в реално време показват, че интернет връзката в ивицата Газа е възстановена", заяви "Нетблокс" в социалната мрежа "Екс" (бивш "Туитър"). Сътрудник на АФП в град Газа потвърди, че е имал достъп до интернет и мобилната мрежа и е успял да се свърже с хора в южната част на палестинския анклав.

Илон Мъск каза вчера, че системата от околоземни спътници "Старлинк" ще достави интернет в ивицата Газа. Това ще стане в сътрудничество със "световнопризнати хуманитарни организации", добави собственикът на компанията "СпейсЕкс", чийто проект е "Старлинк".

От вчера са спрени всички телефонни и интернет връзки в палестинския анклав, бомбардиран от Израел в отговор на нападението на групировката "Хамас" на 7 октомври.

Израелската армия предупреди вчера, че вече смята град Газа и околния регион за бойно поле и нареди на жителите да "напуснат незабавно" и да се насочат на юг.

"Районът на град Газа се превърна в арена на бойни действия. Укритията и целият регион не са безопасни", пише в листовки, които израелската армия твърди, че е пуснала на палестинската територия. "Трябва да тръгнете незабавно към районите на юг от Уади Газа", реката, която пресича територията от изток на запад, се казва още в листовките, посочва АФП.