Търсачката на Google получи нова възможност, която ще позволи да търсите в нея песни като ги изтананикате, запеете или просто изсвирите с уста. Това със сигурност ще помогне на хората, които се опитват да разберат коя е тази чута наскоро песен, която се е загнездила в главите им. Технологията на Google разчита на машинно обучение, за да разбере какво искате да изсвирите и го сравни с базата данни от налични изпълнения, предава Mobile Bulgaria.

Функцията вече е достъпна в приложението на Google за iOS и Android, както и в Google Assistant, така че можете да попитате асистента "What"s the song" или да натиснете добавения в търсенето бутон "search a song". След като тананикате 10-15 секунди ще видите списък с най-вероятните песни и процента на вероятност за всяка от тях. После можете да разгледате информация за всяка песен, да получите връзки за слушане в различни услуги, клипове в YouTube, текст и т.н.

Google дава и информация как работи функцията. Компанията посочва, че всяка мелодия е като своеобразен отпечатък, а когато изсвирите нещо моделите за машинно обучение трансформират звука в последователност от цифри, които отговарят на мелодията. След това тази последователност се сравнява в реално време с отпечатъците на хиляди песни от цял свят за установяване на потенциалните съвпадения.