Милиардерът предприемач Илон Мъск обяви днес, че планира да въведе възможност за гласови и видео обаждания на онлайн платформата си X, известна по-рано като Twitter, предаде ДПА.

Функцията ще бъде достъпна на айфони и смартфони с операционна система Android, както и на персонални компютри и компютрите Mac на Apple, посочи Мъск, допълвайки, че няма да е необходимо въвеждане на телефонни номера.

Платформата X е като "световен телефонен указател", написа милиардерът.

Съобщението е в съзвучие с плановете му да преобрази Twitter, който купи за около 44 млрд. долара, в X - "приложение за всичко".

Подобно универсални приложения са популярни в Китай, където хората например използват WeChat за всичко - от организиране на задачи до парични трансакции.

Въвеждайки гласови и видеоразговори, Мъск ще навлезе на пазар, на който вече работят WhatsApp, Facebook Messenger, а на всички устройства на Apple компанията предлага собствената си услуга Facetime.

Мъск първоначално не предостави подробности кога новата функция ще стане достъпна и дали с нея ще бъдат свързани допълнителни разходи.

Откакто предприемачът придоби платформата през октомври миналата година, рекламните й приходи спаднаха наполовина, като той се концентрира повече върху бизнеса с абонаменти. Не е ясно и как ще бъде регулиран въпросът със защитата от "спам обаждания".

В Екс потребителите обикновено следват множество хора, компании и организации, които не познават лично. Напоследък се съобщава за опити на онлайн престъпници да се свързват с потребители през фалшиви профили на известни марки като например авиокомпании.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО