AMD публикува 360-градусова виртуална обиколка на флагманския суперкомпютър Hawk, разположен в Центъра за високопроизводителни изчислителни среди - Щутгарт (HLRS). Откритият наскоро Hawk е сред най-бързите суперкомпютри в света и е най-мощната общоцелева система за научни и индустриални изследвания в Европа, предава technews.bg.

Видеото предоставя рядко срещан поглед отвътре на това впечатляващо технологично постижение. "Придвижвайки се" между отделните шкафове и компоненти, потребителите ще открият линкове към повече подробности за страхотната машина.

https://my.matterport.com/show/?m=r51nuVms6ch&brand=0

Обиколката включва също интервю с д-р Бастиан Колер, изпълнителен директор на HLRS, който обяснява как работи системата и нейните приложения. Както се вижда във филма, системата Hawk обхваща 44 шкафа с общо 5 600 изчислителни модули с над 720 000 изчислителни ядра на AMD EPYC процесори от 2-ро поколение.

Hawk е система от фамилията Apollo, изградена от Hewlett Packard Enterprise (HPE) и предназначена да работи с приложения в областта на енергетиката, климата, здравеопазването и други. Тя има върхова производителност от приблизително 26 петафлопа.

Подобна мощност ще помогне за по-точно моделиране на сложни системи, а за илюстрация какво може да извърши един петафлопов компютър за една секунда представете си, че извършвате едно изчисление за 1 секунда в продължение на 31 688 765 години.

Hawk позволява на учени и инженери да провеждат своите изследвания на по-големи и по-сложни явления, включвайки приложения от типа на изкуствен интелект, анализ на големи обеми данни, машинно самообучение и моделиране.