Военновъздушните сили на САЩ започнаха да използват четириноги кучета роботи. Кадри от учение, проведено в пустинята Мохаве, показват, че потенциалът на машините е голям, пише Си Ен Ен.

Вижте как изглеждат роботите >> >> >>

ВВС са използвали роботите в ролята им на разузнавачи. Военните са отработили кацане на транспортен самолет С-130 върху вражеска писта, като механизираните четириноги са обходили терена около него.

Роботите са част от новата стратегия на Пентагона, наречена Напреднала система за управление на битките (ABMS). Тя разчита на употребата на изкуствен интелект за откриване на заплахи в космоса, по вода, във въздуха или на сушата. Детайлната информация от различни дронове и роботи трябва да увеличи способностите на американската армия.

"Кучетата ни дават визуални изображения на района, като същевременно държат нашите войници по-близо до самолета", каза майстор сержант. Лий Бостън от Щатските ВВС по повод на учението.

Кучетата се наричат ​​Vision 60 UGV и са произведени от Ghost Robotics във Филаделфия. Те могат да работят във всякакъв терен или среда, като същевременно са приспособими за носене на множество сензори и радиостанции.

Според пентагонът информацията получена от роботите е много ценна за войниците, а в бъдеще интеграцията между хора и машини с изкуствен интелект в армията ще стане още по-голяма.