Заедно с премиерата на Xiaomi MIX 4 днес китайската компания показа по-необичаен продукт - кучето робот CyberDog, което използва алгоритми с отворен изходен код и разработени от компанията основни модули. Продажбите му в Китай започват днес на цена 9999 юана (1315 евро), като в началото ще бъдат предложени 1000 броя, които Xiaomi се надява, че ще отидат при фенове на компанията, инженери и ентусиасти на тема роботика, предава Mobile Bulgaria.

Вижте как изглежда CyberDog >> >> >>

Роботът използва създадени от Xiaomi серво мотори с въртящ момент 32 N·m и максимална ротационна скорост 220 rpm, които му позволяват да извършва движения със скорост до 3.2 m/s и сложни движения като например обратно салто. Управлението е поверено на платформата NVIDIA Jetson Xavier NX, която представлява ИИ компютър за вградени и edge системи с 384 ядра CUDA, 48 ядра Tensor, 6 ARM процесора Carmel и два NVIDIA Deep Learning Accelerators (NVDLA).

Всичко това позволява на CyberDog да обработва изключително бързо уловените от сензорите данни. Те са 11 на брой, а информацията от тях се ползват за движенията на робота и реакцията на заобикалящата среда. Сред сензорите има такива за допир, камери, ултразвукови сензори, GPS модули и още. Добавени са още 6 микрофона и 128GB SSD.

Роботът разполага и с разширени способности за възприемане на околността. В него са вградени интерактивни камери с ИИ, ултраширокоъгълни камери и модул Intel RealSense D450 и може да бъде обучен чрез алгоритми за компютърно зрение. Системата поддържа функции като автономно проследяване на обекти, навигация и избягване на обекти с точност сантиметри.

Така CyberDog може да анализира средата в реално време, да създаде навигационни карти за придвижване и да избягва препятствия. Устройството може и да разпознае своя собственик и да го следва докато избягва препятствията по пътя. Управлението може да се прави чрез дистанционно, гласови команди или мобилно приложение. Роботът може да носи тегло до 3 кг, а чрез добавените 3 USB-C порта и HDMI интерфейс ентусиастите могат да добавят допълнителни хардуерни модули.