В исторически план смартфоните с Android винаги са имали повече оперативна памет (RAM) от iPhone. Първоначално това беше ключово условие за по-добра работа на операционната система Android, която очевидно изискваше повече ресурси от iOS. Но голямото количество RAM може да се използва и за други цели, предава Mobile Bulgaria.

Защо смартфоните се нуждаят от толкова много RAM? Оказва се, че има смисъл. Xiaomi реши да адаптира технологията RAM диск в своите смартфони. Преди това тя се използваше само в компютри и по принцип беше непозната за обикновения потребител.

RAM дискът е софтуерна технология, която използва оперативната памет за по-бърза обработка на информацията, като така се увеличава ефективността и скоростта на изпълнение на определени задачи.

Когато мобилните устройства се сдобиха с големи обеми RAM, стана ясно, че производителите трябва да намерят по-полезни приложения за оперативната памет, отколкото просто да изпълняват фонови приложения. Ето защо Xiaomi реши да пренесе технологията на RAM диска от компютрите в смартфоните.

Казано по-просто, RAM дискът позволява прехвърляне на изпълнението на текущата задача от постоянната памет в оперативната. Целта в този случай не е да се освободи постоянна памет, а да се ускорят изпълняваните приложения. Това могат да бъдат, например, фото- и видеоредактори или игри.

Xiaomi Mi 10 Ultra, на който се тества RAM дискът, има 16GB оперативна памет. Смартфонът просто копира приложението в RAM-а и то започва да работи в него, като се възползва от скоростта на стандартните LDPPR4X и LPDDR5 памети.

Ясно е, че за смартфон би било трудно постоянно да прехвърля данни насам-натам. Затова Xiaomi ограничава използването на RAM диска само за игри. Потребителите явно няма да откажат да "овърклокнат" играта, особено ако тя е някоя от "тежките".

Прехвърлянето на играта в RAM става чрез специално меню, наречено Game Center, което се появи във фърмуера на MIUI. Според Xiaomi, разликата в производителността при пускане на играта в RAM-а е повече от забележима.