Xiaomi представи новата си технология Mi Air Charge, която прави възможно дистанционно безжично зареждане на няколко устройства едновременно. С нея потребителите ще могат да зареждат безжично смартфона си, докато го използват, предава Mobile Bulgaria.

За целта се разчита на значителен по размери предавател, който може да достави енергия с мощност 5W. В случая, разбира се, не се използва стандартът Qi и ще е необходимо добавянето на допълнителни антени към телефона. Полученият сигнал се превръща в електрическа енергия чрез токоизправител.

В момента технологията работи при обхват до няколко метра, а според компанията наличието на други обекти в близост не намалява ефективността. Xiaomi планира в бъдеще да могат да се зареждат умни часовници, фитнес гривни и други носими устройства.

Засега няма информация за това кога новият продукт ще бъде наличен, но изглежда от компанията са в напреднала фаза на разработка. Предстои и да видим как ще бъде приложена необходимата добавка към телефона и дали други производители ще използват технологията.