Японската армия тества сателитната интернет услуга "Старлинк", предлагана от компания на Илoн Мъск, като смята да въведе технологията през следващата финансова година. Информацията е на японския в. "Йомиури", който цитира неназовани правителствени източници, предаде БТА.

Японското министерство на отбраната вече има достъп до комуникационни спътници в геостационарна орбита, но използването на "Старлинк", управлявана от компанията "Спейс екс", ще добави към тях цяла серия от спътници в ниска околоземна орбита, твърди вестникът.

Държавите по света се стремят да изградят устойчивост срещу риска от заглушаване на комуникациите или атаки срещу спътници в случай на конфликт. Японските сили за самоотбрана тестват "Старлинк" от март, като системата е разположена на около 10 места, според статията.

Засега няма коментар от говорителите на японското министерство на отбраната. Технологията "Старлинк" се използва на бойното поле в Украйна, а Русия се опитва да блокира използването ѝ в региона, припомня Ройтерс.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО