Японският милиардер Юсаку Маезава, който е 30-ият най-богат човек в страната, ще сбъдне мечтата си за пътуване в космоса през декември. Той ще се качи на космически кораб "Союз", който ще излети от космодрома "Байконур" в Казахстан.

Предприемачът ще бъде придружен от космонавта Александър Мисуркин. А по-любопитното е, че Маезава смята да оползотвори максимално времето си в орбита.

"Имам списък със сто неща, които искам да правя на Международната космическа станция, като да играя бадминтон", каза той пред репортери. "Колкото повече събитието наближава, толкова повече се вълнувам. Не се страхувам и не се притеснявам", добави японецът.

Ако това се случи, той няма да бъде първият, който се отдава на спорт на борда на орбиталната станция. През 2018 г. членовете на екипажа от мисията Expedition 56 на НАСА играха тенис там, което беше неудобно, но пък забавно начинание.

Предстоящото пътуване на Юсаку Маезава ще бъде първото му от няколко планирани посещения в космоса. През 2023 г. той планира и да пътува около Луната с космически кораб на SpaceX, който все още е в ранен процес на разработка. Той ще бъде част от мисия, наречена dearMoon.

Припомняме, че Маезава основава компанията Start Today през 1998 г. и стартира уебсайта за онлайн търговия на дребно Zozotown през 2004 г., който сега е най-големият в азиатската държава. Към юли 2021 г. богатството му възлиза на 1,9 милиарда долара.