Видео показа скорошна атака, проведена от руската армия спрямо укрепени позиции на въоръжените сили на Украйна. Кадрите разкриват ефектите на вакуумни бомби при обстрел извършен с руската система ТОС-1А "Солнцепек".

Твърди се, че взривовете са станали близо до Новомихайловка и Лиман. Явлението на видеото се нарича кондензационен облак или облак на Уилсън. То се образува при мощен взрив при висока влажност на въздуха.

ТОС означава Тежка Огнеметна Система, а след разпада на СССР - за разлика от повечето военни проекти, Русия продължава да развива комплекса. Така в крайна сметка се ражда подобрената и най-съвременна версия ТОС-1А "Солнцепек".

Вижте как изглежда ТОС-1А "Солнцепек" >> >> >>

Тя е разположена върху шаси на Т-90С. Ракетите са с мощни термобарични заряди, а обсегът им е между 600 и 6000 метра. За 12 секунди комплексът може да изстреля 24 ракети, осъществявайки масирана бомбардировка по територията на врага.

Русите медии често определят ТОС-1А "Солнцепек" като "най-мощното неядрено оръжие".

Детонацията на ракетите причинява толкова бърза и драстична промяна във въздушното налягане, че намирането на подслон в окоп или пещера не предоставя защита от ефектите на взрива. Температурата му пък достига до 3000 градуса по Целзий.