Американската социална мрежа Twitter, която е напът да бъде придобита от милиардера Илон Мъск, ще трябва да се приспособи изцяло към европейските норми, каквито и да са ориентациите на новия собственик по отношение на свободата на словото, заяви пред АФП еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

"Какъвто и да е новият акционерен състав, Twitter ще трябва занапред да се адаптира напълно към европейските правила", изтъкна Бретон, указвайки към новия регламент за дейността на дигиталните гиганти (Digital Services Act - DSA), съгласуван в събота от европейските законодатели. Неговата цел е да принуди големите платформи по-успешно да се борят с непозволеното съдържание.

"Дали става въпрос за онлайн тормоз, продажба на фалшифицирани стоки, детска порнография, призоваване към терористични актове, Twitter ще трябва да се адаптира към нашия европейски регламент, какъвто не съществува в САЩ", подчерта европейският комисар, който е в основата на новия европейски закон заедно с еврокомиаря за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Илон Мъск обеща повече свобода в Twitter, предизвиквайки оживени дебати за бъдещето на социалната мрежа. Някои изразиха опасения, че платформата може да стане по-токсична. Мъск все пак призна, че има някои ограничения, наложени от закона.

Милиардерът вчера сключи сделка за придобиване на Twitter за близо 44 млрд. долара. Той се споразумя с управителния съвет на компанията, собственик на една от най-влиятелните социални мрежи в света, за цена от 54,20 долара за акция. Twitter ще бъде частна компания, която няма да се търгува на фондовата борса.

Така най-богатият човек в света става собственик на платформата въпреки първоначалната съпротива на управителния съвет. Това се случи, след като преди по-малко от две седмици той обяви, че иска да я придобие.

"Свободното слово е основата на една функционираща демокрация, а Twitter е дигиталният градски площад, където се дебатират важните въпроси за бъдещето на обществото", се казва в изявление на Мъск.