Федералният върховен съд на Германия потвърди, че Facebook трябва да се съобрази с по-ранна заповед на антимонополния орган относно събирането на потребителски данни. Счита се, че това е прецедент, който ще повлия на решенията при подобни казуси в бъдеще, предава technews.bg.

По-рано Федералната антимонополна агенция заключи, че Facebook злоупотребява с господстващото си положение на пазара, за да събира информация за потребителите без тяхното съгласие, припомня Ройтерс.

Според съдия Петер Майер-Бек, няма сериозно съмнение, че Facebook има господстващо положение на германския пазар и че компанията нарушава условията, определени от антимонополния регулатор.

Това решение би могло да има по-широко отражение, тъй като Германия е първата страна, която разглежда доминацията при събирането на потребителски данни като антимонополен въпрос.

Германските регулатори не са съгласни с това как Facebook комбинира данни за потребители от приложения на трети страни, включително от нейните собствени WhatsApp и Instagram услуги, и проследява хора в интернет, които нямат акаунти във Facebook, използвайки бутоните "Харесвам" или "Сподели".

В препоръката, издадена през февруари 2019 г., Федералната антимонополна агенция заяви, че на Facebook ще бъде разрешено да присвоява данни от WhatsApp или Instagram към основните акаунти във Facebook само със съгласието на потребителя. За събиране на данни от външни уебсайтове и приобщаването им към данните от Facebook също се изисква съгласие.

Компанията обжалва и решението бе спряно от окръжния съд в Дюселдорф миналия юли. Настоящото решение на Федералния върховен съд на Германия отменя решението на съда от по-ниска инстанция.