Windows и macOS със сигурност си имат доста проблемни моменти - съобщенията за вируси, нотификациите за ъпдейти, сините екрани на смъртта и др.

Според Google, начинът за справянето с тях е като се премина на оперативната система за компютри на IT гигантът - Chrome OS.

Предимствата са множеството работещи Android приложения, вградената защита от вируси и автоматичните ъпдейти, а от Google са споделили видео, което освен да изтъква недостатъците на конкурентите, препоръчва и закупуването на новия Chromebook.

Истината обаче е, че Windows, Linux, а дори и macOS имат съществени предимства пред Chrome OS. Освен че вече са много стабилни, а проблемите с вирусите - лесно решими, то изброените по-горе операционни системи са по-добри за работа с по-сериозни програми или играенето на игри, които не са насочени предимно към деца.

Освен това за нормалната си работа Chrome OS изисква връзка с интернет, а операционната система традиционно се инсталира на лаптопи със слаба конфигурация.

Драйверите на периферните устройства, като скенери, принтери и други са несъвместими с Chrome OS, поради което, ако имате по-стар скенер или принтер - няма да може да го ползвате.

От Google са насочили своя лаптоп предимно към американския пазар и то към ученици и училища, които имат нужда от лаптоп, но не се очаква да правят нещо трудно на него. Обикновено цената на Chromebook е много ниска, поради което лаптопът е по-купуван от лаптопите на Apple.