Компанията Google, която е част от холдинга Alphabet, е подписала споразумения за плащане на публикувани новини с над 300 издатели от Германия, Франция и четири други държави от ЕС, съобщи Ройтерс, като се позова на говорител на компанията. Google също така планира да предприеме стъпки, за да улесни регистрацията на други издатели.

"До момента имаме споразумения, които обхващат над 300 национални, местни и специализирани новинарски издания в Германия, Унгария, Франция, Австрия, Нидерландия и Ирландия, като все още обсъждаме много други" - заяви в публикация в блога си Сулина Конъл, директор "Връзки с пресата и издателите". В съобщението не се уточнява какъв е размерът на таксите за разполагане на новините. Около две трети от подписалите са германски издатели, сред които Der Spiegel, Die Zeit и Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Сега обявяваме старта на нов инструмент за отправяне на предложения към хиляди други издатели на новини, като започваме с Германия и Унгария, а през следващите месеци ще разширим обхвата на този инструмент и към други страни от ЕС" - заяви Конъл.

Разширеното споразумение за преглед на новини, предлагано на издателите, позволява на Google да публикува откъси от новини онлайн срещу лицензионна такса. Този ход е следствие от приетото преди три години законодателство на ЕС в областта на авторското право, което задължава Google и други онлайн платформи да извършват плащания на музиканти, изпълнители, автори, издатели на новини и журналисти за използването на техните произведения. Миналата година в Австралия беше приет закон, който задължава онлайн платформите да плащат на медийните компании (издатели, медии и др.) за публикувано съдържание, а миналия месец - в Канада.